Witlof is een heerlijke groente, maar is witlof ook gezond? Jazeker, witlof is écht supergezond. Witlof is namelijk een grote bron van vitamines en mineralen. Hoe gezond is witlof dan precies? Nou witlof bevat onder andere calcium, foliumzuur, ijzer, kalium, mangaan, magnesium en zink. Ook bevat witlof de vitamines A, B1, B2, B3, B5, B6 en C. En alsof dat nog niet duidelijk maakt dat het gezond is, bevat witlof ook nog verschillende aminozuren als isoleucine, leucine, lysine, threonine en tryptofaan. Dit allemaal, terwijl een witlof struik slechts 15 kcal bevat!
De mineralen in witlof zorgen ervoor dat vocht sneller afgevoerd wordt uit je lichaam, waar de vezels ervoor zorgen dat je een goede weerstand opbouwt. Daarbij bevat witlof weinig koolhydraten en bijna geen calorieën, dus een perfect product om te gebruiken bij je dieet.
Witlof wordt ook gezien als een natuurlijk ‘medicijn’ tegen pijn en ontstekingen. Met name bij reuma-achtige klachten kan het goed helpen. Naast pijnverlichting bevat het de stof probiotica en inuline, wat belangrijk is voor je darmen. En een gezonde darmflora zorgt voor een goede spijsvertering en een ontgiftende werking van de lever.
Dus wij kunnen je niks anders aanbevelen dan regelmatig witlof te eten, dan profiteer je van al deze gezondheidsvoordelen. Witlof is ook een echte aanrader voor vegetariërs.
Witlof is een bron van vitamines en mineralen. Het bevat onder andere calcium, foliumzuur, ijzer, kalium, mangaan, magnesium en zink. Ook bevat witlof de vitamines A, B1, B2, B3, B5, B6 en C. Verder bevat witlof ook verschillende aminozuren als isoleucine, leucine, lysine, threonine en tryptofaan.
Rauwe witlof is zeer gezond. Het is caloriearm en rijk aan vezels, vitamines A, B en C. Daarnaast bevat het foliumzuur en kalium. Het bevordert een gezonde spijsvertering, vochtafdrijving en zwangerschap. Ook ondersteunt witlof het immuunsysteem en helpt het bij gewichtsbeheersing.
Hoewel gekookte witlof en rauwe witlof beide erg gezond zijn, is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof. Dit komt doordat rauwe witlof meer vitaminen en mineralen behoudt die tijdens het kookproces deels verloren kunnen gaan. Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.
Witlof kan een positieve invloed hebben op het cholesterolgehalte. De vezels in witlof helpen bij het verlagen van het LDL-cholesterol (het “slechte” cholesterol) door de absorptie van cholesterol in de darmen te verminderen. Hierdoor kan regelmatige consumptie van witlof bijdragen aan een gezonder cholesterolgehalte.