Specificaties

Ingrediënten

 • 6 stronkjes witlof
 • 250 gram gerookte spekblokjes
 • 25 gram boter
 • 4 takjes tijm
 • 1 grote plak bladerdeeg koelvers
 • 2 eetlepels balsamicoazijn

Witlof tarte tatin

Geplaatst op
Receptcategorie: Oven

Witlof tarte tatin, een smaakvolle witlof plaattaart ondersteboven gebakken met een bodem van bladerdeeg. Deze witloftaart is iets wat je nog nooit geproeft hebt! Probeer dit unieke recept en ervaar de rijke smaak van deze witlof plaattaart.

Bereidingswijze:

 1. Gebruik hiervoor een ovenvaste pan van 24- 26 cm doorsnede.
 2. Halveer de witlof en haal er eventueel de kern uit. (schuin driehoekje vanuit de onderkant eruit snijden)
 3. Bak de spekblokjes in de boter tot ze licht gekleurd zijn. Haal van het vuur en verdeel de spekblokjes gelijkmatig over de bodem.
 4. Leg 8 stukken witlof met de snijkant op de spekblokjes steeds met de punt naar het midden. Snijd eventueel iets van de onderkant zodat ze precies in de pan passen. Leg hier wat kleine takjes tijm overheen. Snijd de andere 4 stukken nogmaals doormidden en vul hier zo netjes mogelijk de gaten mee.
 5. Neem een bord of deksel die minimaal 4 cm groter is dan de pan. Rol het bladerdeeg af, leg het bord of deksel op het bladerdeeg en snijd met een scherp mesje een grote cirkel. Prik de cirkel meerdere malen met een vork in om grote luchtbellen te voorkomen. Leg de cirkel op de witlof en stop de randen tussen de witlof en de rand van de pan zodat er een soort kommetje ontstaat.
 6. Bak de tarte tatin van witlof ongeveer 30 minuten in een oven op 180 graden tot het bladerdeeg mooi goudbruin en gaar is. Haal de tarte tatin uit de oven en laat het 5 minuten staan. Snijd eventuele vastzittende randjes los. Leg een deksel op de pan en draai de pan samen met de deksel in een snelle beweging om. Haal de pan eraf. Bestrooi met een beetje peper uit de molen en druppel er de balsamicoazijn overheen. Serveer de witlof tarte tatin direct, dan is hij het lekkerst!

De tarte tatin kan in een kleinere versie gemaakt worden in de airfryer met 15-20 minuten op 160 graden.

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest
Print
Email

Deze website maakt gebruik van cookies voor functionaliteit en analyse. Lees de privacy-verklaring voor meer info.