Een hartige witloftaart met zalm. Een kruidige bodem en een romige vulling met witlof en royale stukken verse zalm. Witlof uit de oven was nog nooit zo lekker. Witlof met zalm is een perfecte combinatie, en al helemaal in een witloftaart! Deze quiche van witlof met zalm uit de oven is iets wat je zeker weten vaker wilt maken.
Bereidingswijze:
- Gebruik hiervoor een ronde bakvorm met lage rand liefst met losse bodem van 26 cm doorsnede. Besmeer de bakvorm met boter en knip een stuk bakpapier op maat van de bodem. Leg het bakpapier op de bodem.
- Maak het deeg voor de bodem door de boter in kleine blokjes te snijden en deze goed te mengen met de bloem (dit kan ook in een keukenmachine). Voeg de kruiden, het zout en een klein beetje water toe, zodat het deeg net aan elkaar blijft hangen. Je mag nog hele kleine stukjes boter zien. Duw het deeg bij elkaar en rol het uit tot een plak die iets groter is dan de vorm. Prik de plak deeg een paar keer in met een vork. Leg de plak deeg in de vorm en duw de zijkanten goed aan, maar snijd ze nog niet af. Zet de bodem 15 minuten in de diepvries om even te rusten. Dit doen we omdat de bodem anders te veel krimpt.
- Haal een paar mooie blaadjes van de witlof en snijd de rest in grove stukken. Kook de stukken witlof een paar minuten tot ze net gaar zijn. Giet af door een zeef en laat goed uitlekken.
- Snijd de zalm in plakken van ruim 1 cm dik en snijd deze plakken in stukken van ongeveer 3-4 cm.
- Klop de eieren los met de kookroom, een theelepel zout en een beetje peper naar smaak.
- Snijd de lente-ui in ringetjes en meng deze door het eimengsel.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de bodem uit de diepvries en snijd met een scherp mes de randen er vanaf. Bak de bodem 15 minuten. Haal de bodem uit de oven en bestrijk de bodem met eiwit. Zet de bodem even terug in de oven, zodat het eiwit kan stollen.
- Verdeel de uitgelekte witlof over de bodem en steek er de stukken zalm tussen. Giet de eimassa over de witlof met zalm en zet de quiche 20-30 minuten in de oven tot het eimengsel stevig is. Dit test je het beste door er met de vingers op te duwen. De zijkanten moeten stevig zijn en in het midden mag het nog zacht zijn, maar niet vloeibaar. Haal de quiche uit de oven en laat deze 5 minuten staan.
- Haal de quiche uit de vorm. Bij een losse bodem zet je de vorm eenvoudig op een kom of schaal zodat de rand kan zakken. In een dichte vorm kun je de quiche lossen door er een passend bord op te leggen en alles samen snel om te draaien. Leg er een ander bord op en draai terug. Wanneer je een mooie ovenschaal hebt kun je de quiche van witlof met zalm ook in de ovenschaal serveren. Snijd de quiche in gewenste stukken en serveer eventueel met wat frisse salade.